
Europol jurister
Europol och Interpol uppfattas ofta som liknande organisationer, eftersom de båda är involverade i kampen mot brottslighet, men de skiljer sig avsevärt när det gäller deras funktioner och geografiska täckning. Interpol har en global räckvidd och samlar länder från hela världen, medan Europol fokuserar uteslutande på Europeiska unionens gränser.
Vi erbjuder expert juridisk hjälp med att navigera frågor relaterade till Europol. Som Europeiska unionens brottsbekämpande byrå spelar Europol en nyckelroll i att samordna utredningar och informationsdelning mellan EU:s medlemsstater.
Europol, eller den Europeiska polisbyrån, är en internationell brottsbekämpande myndighet som grundades 1975 för att bistå medlemsländerna i förebyggande, utredning och lagföring av organiserad brottslighet. Organisationen verkar i 27 EU-länder och Norge, och dess uppdrag är att stärka gränsöverskridande samarbete och informationsutbyte mellan brottsbekämpande myndigheter. Europol är särskilt aktivt i bekämpning av narkotikahandel, cyberbrottslighet, människohandel och andra former av internationell brottslighet.

Vad Europol arbetar med
Europeiska unionens interna säkerhet hotas i allt högre grad av omfattande kriminella och terroristiska nätverk, som också hotar medborgarnas välbefinnande och säkerhet. De mest betydande säkerhetsriskerna härrör från flera kritiska områden:
- Terrorism;
- Internationell narkotikahandel och penningtvättsaktiviteter;
- Organiserade bedrägerischeman;
- Förfalskning av eurovalutan;
- Människohandelsoperationer.
Europol ägnar stor uppmärksamhet åt behoven hos EU:s medlemsstater och övervakar kriminella trender inom EU. Byrån bistår i utredningar som initierats av medlemsstater, men dess tjänstemän har inte befogenhet att gripa individer eller inleda utredningar. Fokus för Europols insatser ligger på brott som kräver ett samarbetsinriktat internationellt svar, som involverar flera länder både inom och utanför EU. Prioriteringen av brott för Europols uppmärksamhet påverkas av den Europeiska Multidisciplinära Plattformen mot Kriminella Hot (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats). EMPACT ).
Vad är skillnaden mellan INTERPOL och Europol?
Interaktion mellan polisstyrkor världen över genom Interpol och Europol är möjlig när det gäller internationell brottslighet, som omfattar både EU- och icke-EU-länder. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns betydande skillnader i funktioner och geografisk jurisdiktion mellan polisorganisationer.
En av de viktigaste punkterna som definierar skillnaderna mellan Interpol och Europol är deras tillvägagångssätt för att bekämpa organiserad brottslighet. Därför bör alla som behöver juridisk hjälp eller kriminell information, inklusive råd från Interpols juridiska sambandsmän eller Europols informationssystem, kontakta specialister som förstår specifikationerna i båda organisationernas arbete.
Den största skillnaden mellan Interpol och Europol är deras verksamhetsområde. Interpol verkar globalt och täcker mer än 196 länder, medan Europol fokuserar endast på EU:s medlemsstater. Detta återspeglas i det geografiska området för deras verksamhet och deras arbetsmetod.
Interpol specialiserar sig på kriminalunderrättelser och utfärdande av ”red notices”, vilket är internationella förfrågningar om gripande och utlämning av individer, medan Europol tillhandahåller operativt och analytiskt stöd i brottsutredningar inom EU:s medlemsländer.
INTERPOL täcker ett brett spektrum av brott, inklusive terrorism, organiserad brottslighet, penningtvätt, cyberbrott och andra former av internationell brottslighet. Dess huvudmål är att samordna samarbetet mellan nationella och internationella brottsbekämpande myndigheter och att underlätta utlämning av brottslingar.
Europol, den internationella kriminalpoliskommissionen, å andra sidan, specialiserar sig på brott som påverkar säkerheten i Europeiska unionen och kriminella aktiviteter såsom illegal migration, människohandel, cyberbrott och terrorismrelaterade hot.
Organisationsstruktur
Ledarskapet för Europol är under ledning av en verkställande direktör, som också fungerar som byråns juridiska representant. Denna position tillsätts genom utnämning av Europeiska unionens råd. Den nuvarande verkställande direktören för Europol är Catherine De Bolle, som tillträdde i maj 2018.
Stödjande henne är tre biträdande verkställande direktörer, var och en ansvarig för en annan direktorat:
- ean-Philippe Lecouffe, ansvarig för Operations Directorate,
- Jürgen Ebner, ansvarig för Governance Directorate,
- Andrei Linta, leder för Capabilities Directorate.
Uppgifter och aktiviteter
Europol, under EU:s mandat, stöder EU:s medlemsstater i bekämpningen av internationella brott inklusive narkotikahandel, människohandel, immaterialrättsbrott, cyberbrott, euroförfalskning och terrorism. Det fungerar som en nav för polisiärt samarbete, expertis och kriminalunderrättelser. Dock saknar Europol och dess tjänstemän verkställande befogenheter, vilket innebär att de inte kan gripa individer eller genomföra utredningar utan godkännande från nationella myndigheter.
Under strategiperioden 2016–2020 fokuserade Europol på att bekämpa cyberbrott, organiserad brottslighet och terrorism, samtidigt som dess kapacitet inom informationsteknologi förbättrades. Denna period följde strategiperioden 2010–2014, som lade grunden för Europol som den centrala navet för kriminell information i Europa. EU:s bedömning av allvarliga och organiserade hot mot brottsligheten (SOCTA) från 2017 lyfte fram åtta centrala brottsområden: cyberbrott, narkotikaproduktion och -smuggling, människosmuggling, organiserad egendomsbrottslighet, människohandel, kriminella finanser och penningtvätt, dokumentförfalskning samt handel med olagliga varor och tjänster online.
Europols detaljerade aktiviteter inkluderar att analysera och utbyta information såsom kriminalunderrättelser, samordna utrednings- och operativa åtgärder, bilda gemensamma utredningsteam, förbereda hotbedömningar, strategiska och operativa analyser samt allmänna lägesrapporter. Det fokuserar också på att utveckla expertis inom brottsförebyggande och forensiska metoder. Byrån samarbetar med andra EU-organ inom området frihet, säkerhet och rättvisa, inklusive Europeiska unionens byrå för utbildning av brottsbekämpande personal (CEPOL), Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) och EU:s krishanteringsuppdrag. Dessutom stöder Europol Europeiska rådet och Europeiska kommissionen i att formulera strategiska och operativa prioriteringar.
Kontakta Europols jurister
Om du står inför juridiska frågor relaterade till Europols verksamhet eller behöver hjälp med internationella brottsbekämpningsärenden, är det viktigt att kontakta erfarna Europol-advokater. Våra specialister i Sverige hjälper dig att förstå de juridiska aspekterna av din situation och ger dig nödvändigt stöd i frågor om internationell brottsbekämpning, samarbetsavtal, polisorganisation eller efterlysning.
Riskera inte din frihet och rättsliga säkerhet – kontakta advokater som känner till specifika detaljer om Europols arbete och kan ge expert råd redan idag.
